Jak si vybrat jídelní stůl

0
838

Při výběru zohledněte styl, materiál, velikost či tvar a nezapomeňte na pohodlné sezení

Kuchyňský nebo jídelní stůl patří mezi nejdůležitější kusy nábytku v domácnosti. Spolu se sedačkou v obývacím pokoji je jakýmsi srdcem domova. Rodina se při něm setkává minimálně během snídaně a večeří, hostí návštěvy a často slouží i na práci. Proto si na výběru stolu a židlí, jejich umístění v prostoru a dekorování třeba dát záležet. Nejde totiž o malou investici.

důležité rozhodování

Před koupí musíte přijmout rozhodnutí o základních parametrech – styl, materiál, velikost a tvar. Stůl je ústředním a často i největším kusem nábytku v kuchyni, jídelně nebo spojené kuchyni s obývákem a může diktovat styl celého prostoru. Proto se musíte rozhodnout, kterým směrem se chcete ubírat – zda má být jednoduchý a minimalistický, nebo masivní a zdobený, formální nebo spíše netradiční.

Materiál zase může ovlivnit náladu, jak se budou lidé u stolu cítit. Dřevo je teplé a útulné, no poměrně choulostivé a náročné na údržbu. Kovový stůl se skleněnou nebo kamennou deskou zase působí chladně, ale naopak dobře se udržuje. Samozřejmě, sklo nese ještě jedno riziko. Je rozbitné. Kompromisem může být lakované dřevo, dýha nebo plastová fólie.

Dost místa pro všechny

Jak určit správnou velikost stolu, abyste měli dost místa pro členy rodiny i pro návštěvy? Promyslete si, kolik lidí bude ke stolu sedat dennodenně a kolika potřebujete usadit svátcích či rodinných oslav. Na jednu osobu musíte u stolu počítat s místem se šířkou 65 až 70 centimetrů. Pokud máte nedostatek prostoru, vsaďte na kulatý nebo oválný stůl. Nejlépe s jednou nohou ve středu. Vejde se za něj více lidí a má ještě jednu výhodu – všichni hosté budou na sebe navzájem vidět, což může být podnětné na rozproudění debaty. Elegantním a praktickým řešením do menších místností může být roztahovací nebo rozkládací stůl.